Više od supe od tikve: Recept za domaću supernamirnicu
Gotovo nijedno povrće ne predstavlja jesen koliko to radi tikva. Osim što je savršena za dekoraciju, tikva je izvrsnog okusa, naprimjer u obliku supe od tikve. Uz ove savjete i činjenice uvjerit ćemo sve!
Bilo kao ukrasna tikva za rezbarenje ili kao hokkaido, butternut i spaghetti tikva (da, potonja stvarno postoji) - koliko god raznovrsne bile tikve, toliko je različitih mogućnosti za njihovo korištenje u jesenskim jelima. „Može se koristiti na toliko načina, prikladna je za supe, variva, ali je dobra i za slatka jela“, govori food-blogerica Verena Lang. Ona je i prava domaća supernamirnica. Na svom blogu zajedno sa svojom bakom redovno objavljuje tradicionalne recepte s voćem i povrćem iz vlastitog vrta.
Pritom je tikva – posebno pripremljena kao supa – prava hrana za dušu i tijelo, posebno tokom zimskih dana kada donosi ugodno raspoloženje i opskrbljuje mikronutrijentima. Savršeno za imunitet! Mislite da je supa od tikve nemaštovita? Onda ova food-blogerica za vas donosi savjete kako možete iskoristiti ostatke tikve, a da (gotovo) svima bude ukusno. Plus: Potpuno drugačiji i fini recept za supu.
Više od supe od tikve: Tri razloga za ovu domaću supernamirnicu
1. Održava figuru uz detoksikacijski učinak
Betakarotin koji mesu tikve (i kori hokkaido tikve) daje narandžastu boju te silicijeva kiselina mogu povoljno uticati na vezivno tkivo, kožu, kosu i nokte. Uz to je vitamin A dobar za vid.
Bubrezi i mjehur će se radovati visokom udjelu kalija (tikve sadrže oko 300 miligrama kalija na 100 grama). On izvlači vodu iz tijela na prirodan način i time ima detoksikacijski učinak. Kako praktično!
Većina recepata se vrti oko srži ovog ploda. Za koru – osim kod hokkaido tikve – često nema nikakve upotrebe. Food-blogerica Verena Lang ipak ne baca ništa. „Koru čuvam za kasnije i od nje zajedno s drugim ostacima povrća radim temeljac koji u kuhanju donosi bogatstvo okusa.“
I ostaci mesa se prema njenom mišljenju mogu dobro iskoristiti: „Ako nešto ostane, onda iskoristim ostatke iz unutrašnjosti tikve za kašu. Nju začinim s kardamomom i cimetom da dobije slatku notu te dodam malo grčkog jogurta.“
Kada su dani hladniji, onda je kremasta supa od tikve idealna da ugrije tijelo. Bilo da je pripremite u više slanoj ili slatkoj varijanti, fina aroma tikve nam dopušta takvo eksperimentisanje.Niste ljubitelj klasične supe od tikve? S mrkvama umjesto s krompirima te obogaćena sokom od narandže i kokosovim mlijekom, ova će supa odmah poprimiti dodatnu, voćnu notu, a tipičan okus tikve će pasti u drugi plan. Uvijek je samo nekoliko finih komponenti potrebno koje će napraviti veliku razliku u okusu.Food-blogerica Verena Lang u svom receptu se oslanja na mješavinu slatkog i slanog i svoju supu od tikve obogatit će sezonskim kruškama.
Recept: Supa od kruške i tikve
Sastojci za 2 osobe:
- 2 manje kruške
- 500 g zelene hokkaido ili butternut tikv
- 1 manji krompir
- 1 veća glavica luka
- 1 čehno bijelog luka
- 650 ml dmBio povrtne supe
- 100 ml kiselog vrhnja
- dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 stabljike svježeg peršuna
- so
- biber
Priprema:
- Tikvu koja je potrebna za supu narežite na nešto deblje kriške, kruške prepolovite te ih začinjene sa soli i biberom zapecite u rerni dobrih 20 minuta.
- Odstranite srednji dio kruški sa sjemenkama. Luk i bijeli luk narežite na sitne komade i kratko prepržite na malo maslinovog ulja. Ogulite krompir i narežite ga na kockice. Dodajte tikvu (s korom) i kruške i zajedno s krompirom dodajte luku. Zalijte povrtnom supom i ostavite da se kuha još 15 minuta.
- Otkinite listiće peršuna sa stabljike te ih zajedno s kiselim vrhnjem izmiksajte štapnim mikserom.
- Začinite sa soli i biberom i poslužite dok je toplo.
- Prijatno!